Novi Sad
21.06.2011.
12:38 > 10:54
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić najavio je reformu Predškolske ustanove u narednom periodu, jer sadašnja struktura sistema i poslovanje predstavljaju veliko opterećenje za gradski budžet.  
  • Mima

    27.06.2011 14:58
    Reforma PU-haos u gradu
    Da li gospodin gradonacelnik razmislja sta prica?2000 zaposlenih ostaje bez posla.On bi dao 150E roditeljima za boravak dece u vrticima,a ne razmislja sta ce biti sa onom decom ciji ce roditelji ostati bez posla posle njegove reforme.Bolje bi mu bilo da malo vise kontrolise gospodu u PU kako raspolazu sa sredstvima koja dobiju od grada i kako i po kom kriterijumu zaposljavaju radnike.Da se uvede malo reda u rukovodjenje PU.Jer sa reformom najveca katastrofa bi bila za obicne radnike i njihovu decu.Rukovodstvo bi se snaslo i opet zauzelo neku fotelju.
  • anonimus

    24.06.2011 10:53
    Zašto gradonačelnik ne skreše vozni park umesto da štedi na deci (i to ne njegovoj).Lepo je dokazao na početku svog mandata da se na posao može i peške ali su ubrzo posle toga kupljeni novi automobili.Šta mu je, da se nije umorio?
  • Novosadjanka

    23.06.2011 09:07
    Ako toliko blatite državne vrtiće,a privatne dižete u nebesa,zašto nema liste čekanja u privatnim vrtićima kada su toliko bolji,što uslovi,što zaposleni kadar?!Pa naravno,cena igra ulogu.Platiću skoro ništa,i onda stičem pravo da kritikujem sve zaposlene u PU,a ponajviše vaspitače koji iako NE RADE ništa sa decom,barem provode više vremena sa njima nego pojedini roditelji,a garantjem,posebno oni roditelji koji- ujutro redovno dovedu dete u vrtić a oni lepo odoše na bazen ili Dunav!!Verujte,ima i toga!
  • Petar

    22.06.2011 19:51
    @ sunčica & V
    Ja se sa vama ne svađam, ja vam kažem kako je, a vi ako ne verujete imate dve mogućnosti, ili da to proverite ili da mi i dalje ne verujete. Ne razumem samo toliku borbu da mi objasnite kako ja nisam u pravu. Objasnite mi kako je moguće da izlet iz Vrbasa košta 1300 RSD a isti takav iz NS 2800 RSD, OK, Vrbas je bliži ali samo 40-ak KM!!!! Ne ljutite se, proverite, nemam razloga da lažem i izmišljam, ali baš nikakvog!
    P.S. možda mi je samo krivo što isto tako ne mogu i ja.........:-))
  • Suncica

    22.06.2011 18:50
    @Petar
    Petre vi ste covek koji verovatno puno vremena provodi u vrticu pa vidi i zna sta mu deca rade. Ili kada pitate dete sta je danas radilo ono kaze igrali smo se ceo dan a u stvari vaspitac kada pocinje neku aktivnost uvek kaze deci da ce se danas igrati nove igre koju je smislio za njih. Po predskolskoj pedagogiji je vazno da dete usvaja znanje kroz igru. Mnogo ste zucni i nezadovoljni onim sto vam pruza PU "Radosno detinjstvo", pa nemojte se vise muciti. Ispisite svoje andjele iz tog mrskog vrtica drzavnog, pa ih ili sami cuvajte ili neka vam zena cuva decu ili ih upisite u privatan vrtic gde cvetaju ruze i gde tece med i mleko. KAko mozete svoje andjele ostaviti 8 i vise sati da vam ih paze, cuvaju uce zene koje vi ocigledno ne postujete i nemate poverenje. Vi mislite da su se vaspitaci obogatili na tim izletima, kamo lepe srece( informacije o nebuloznim dnevnicama prosto nisu tacne, jer vaspitac je placen od strane predskolske i dobija dnevnicu od predskolske. Pouzdnao znam da sve uplate moraju ici preko predskolske a ne na ruke tako da vaspitac vidi samo dnevnicu i to onoliku koliku daje predskolska. Da mi je samo znati gde ste i zasto toliko besa nakupili i okrenuli protiv vaspitaca.
  • V

    22.06.2011 12:43
    @ Petar
    1.Vaspitačice imaju pravo da, kad im dođe nadređeni i kaže im da moraju da upišu dete preko broja na sopstvenu odgovornost ili lete sa posla, upišu to dete. Ima još onih koji su platili 5000 evra, tako da se brzo i nađe zamena ako nećeš da potpišeš.
    2.Vaspitači sa završennim licenciranim programom su uglavnom oni koji drže engleski jezik prilagođen deci. Retko gde je to škola stranih jezika, jer je program rada za decu predškolskog uzrasta poseban, a ovaj ‚‚Teddies and bunnies‚‚ koji vaspitači rade je posebno prilagođen. (To su ugl. vaspitači sa završenom Karlovačkom gimnazijom).
    3.Pretpostavljam da ste vi ceo dan sa decom u tom istom vrtiću pa znate da li rade ili ne rade fizičko. Ono što je često u RD jeste da vrtići nisu namenski građeni i nemaju sale za fizičko, pa se fizičko radi na dvorištu ako je prijatno vreme ili u radnoj sobi. Do nedavno su sa decom radili fizičko DIF-ovci, ne znam da li je to i dalje slučaj. Iako su to vaspitači trebali da rade, nekome se više isplati da su to difovci.
    4.Zašto bi grad dotirao svim roditeljima, bez realnog uvida u platežnu moć? Kada bi više roditelji morali izvaditi iz svog džepa smanjila bi se lista čekanja.Ako već želite da platite ustanovu koju želite, platite privatniku pun iznos. Zbog čega bi grad plaćao dotiranje privatnih vrtića? Isto je kao i sa školama, ko želi u privatnu taj plaća, ko želi u državnu ne, sve do fakulteta.
    5. Kada budete plaćali pun iznos u RD onda se možete buniti. Uostalom vodite vi tuđu decu nedelju dana negde, njih 20, pa vidite kako će vam biti da li se isplati sav stres, vaspitno-obrazovni rad i sve ostalo. Inače nisam sigurna da su takve dnevnice za to, čisto sumnjam, pošto znam puno vaspitača i nisam primetila da se nešto obogate nakon Letenke i Testere.
    6. Da li se ikad zapitate pre nego što optužujete vaspitače, a ne one iznad njih koji zaista imaju uticaja, da li ste u pravu? Šta mislite kako je vaspitaču kad od RD na početku godine dobije 2 kutije bojica i flomastera na 35-oro dece koja nemaju ni gde da spavaju jer je naređeno da se pretrpaju sobe.
    7. Najgore od svega je što ste se poneli kao ona mama nedavno što je dala vest na Radio 021 da je primorana od strane vaspitača da plati 500 dinara zato što je vaspitačica trudna. Ostali normalni roditelji su posle ostavljali komentare kako to nije istina i šta je u pitanju. U Beogradu su napravili čistku tako tih roditelja koji su šatro siromašni, a ovamo dolaze džipovima. A da su privatni vrtići zaista toliko puni posla i da vrede toliko, ne bi jedan ‚‚Mali princ‚‚ koji je nekih 20 godina radio odlično propao onako. Vrtić je nekad (pre nekih 20 godina a možda i manje) kad se plaćao pun iznos od strane roditelja koštao pola plate. To mu dođe 150 evra sad recimo. Znači nemaš osnova da ti se dotira, moraš da platiš ceo iznos iako si u državnom vrtiću. Vaših oboje dece je upisano u RD, šta mislite kako je onim roditeljima koji su prinuđeni da plaćaju nekog sa strane ili privatni vrtić, a nemaju sredstava... Da su oni rekli to što ste vi razumela bih ih, ali ovako...
  • Petar

    22.06.2011 09:14
    Sunčica
    Bolje da ste ćutali, ovako moram da vam odgovorim.
    1.Vaspitačice imaju pravo da prime decu preko broja, proverite pre nego što lupite!
    2.Da li vi možete da idete na engleski u toku radnog vremena, ja ne mogu, a i niste mi objasnili kako se osećaju deca čiji roditelji nemaju para za taj isti engleski. Pitam se i da li su te iste "vaspitačice" plaćene za to vreme dok im (nam) neko drugi zabavlja decu!
    3.Fizičko NE RADE, imam dvoje dece u RD i ni jedno nema fizičko vaspitanje, s tim što jednog s vremena a vreme izvedu u dvorište dok drugi tamo nije bio mesecima.
    4.Vaša, i moja deca, koštaju mesečno 150 €, s tim što mi plaćamo 20 a grad 130, tako da nije istina da je boravak u RD jeftin. Ideja je da gradonačelnik da roditeljima vaučer u vrednosti od 130€, koji može da se iskoristi samo za plaćanje boravka dece u vrtićima po izboru! Zašto bi RD bilo privilegovano po tom pitanju, po ustavu i zakonu sve vrste svojine su JEDNAKE! Želim da platim svom detetu boravak u vrtiću u kom ja želim!
    5. U privatnim vrtićima su bojice, papiri, ekskurzije i sve ostalo uračunati u cenu od 150€, samo u RD nisu. Zašto "vaspitačice" u RD imaju dnevnicu od 500 RSD za svako dete koje vode na izlet, 500RSD X 20 dece X 7 dana = 70.000RSD! Draga gospođo ako niste jedna od njih teško ćete mi objasniti da su to normalne dnevnice za zemlju Srbiju!
    6. Vidim da niste komentarisali cenovnik, pa ću samim tim smatrati da su cifre OK!
    Ubuduće probajte malo da se kontrolišete pre nego što počnete da pišete sve i svašta, a posebno kada počnete da vređate nekoga koga ni ne poznajete (mada to više govori o vama nego o meni), malo koncentracije i malo manje navijanja neće vam škoditi!
    Volim i ja vas!
  • 22.06.2011 08:37
    1
    Nisu Andersonove bajke, ja svaki dan odvede unuku za 09h i dolazim po nju nesto prije 12h, svako postuje radno vreme vaspitaca jer vaspitac

    uvek naglasavam FR-jug, kazu da je taj deo FR bolji po socijalnoj politici nego sever,
    kada bi se jos sto-sta napisalo, naravno povoljno za gradjane FR od strane drzave, sta bi tek onda rekli

    Ja nisam u FR strani radnik koji radi i stedi i nigde se ne krecem, druzim se sa ljudima,ponajvise Fr jer nasih i nema mnogo u tom delu/ u precniku od jedno 250 km/

    zivim tamo, vec par godina i naravno da se tada mogu uociti te "neznate razlike" sto zivot cini ugodnijim, razlike izmedju drzave Srbije i drzave FR
    U pocetku - samo oko 2 meseca- tesko je bilo navici se da drzavne institucije na kucnu adresu posalju dokument,potpisan od njihove strane potom primalac potpise i vrati opet postom nazad,i naravno sve ostalo sto je kod nas misaona imenica
    vozacka dozvola/zamena/..hehe to je tek bio za mene sok, popmuni se formular,preda se sa fotkom policiji, sve traje max 10min,i sve se dogadja u policiji, uzmu staru nasu, dobije se potvrda i
    posle 7 DANA na KUCNU adresu DOBIJE se NOVA vozacka, tako je i sa bancinim karticama
    E sada recite da sam Minhauzen
    i bas zbog tako Minhauzenskih prica kao sto je moja,
    sve vise mladih ljudi odlazi tamo daleko, izgleda da ih u Srbiji nervira ucmalost i stabilnost
    a kada odu, onda urdi na kukanjavu,kako nije dobro.. samo zato sto nemaju volju drugome da pomognu,
    i toga ima i sve vise ce izgleda i biti,a oni sami se ne vracaju
  • Sunčica

    22.06.2011 08:17
    @Petar
    Vidi se da pojma nemate i da lupetate kao Maksim po diviziji. Toliko ofrlje i neproverenih informacija ste izneli da sam zaprepaštena. Nikada nisam čula da dec u vrtiću ne rade fizičko, da se ne igraju, da ne uče...Engleski smo mi sami roditelji molili da bude u toku prepodneva, jer smo MI zauzeti da ih vodimo posle podne, jer nam deca imaju i neke druge aktivnosti. Na ekskurzije deca idu ako MI roditelji to želimo i platimo. Honorar vaspitači krvavo zarade i treba da zarade, jer pomislite samo kolika je to odgovornost na njima. Nije im lako, a ipak uz njihov trud i brigu sve uvek prođe kako treba i deca se lepo provedu. Za upis preko broja najmanje se pitaju vaspitači a GRAD je taj koji gura li gura dok svi ne popucaju. Imam dvoje dece u PU "Radosno detinjstvo" i prezadovoljna sam i organizacijom i cenom ( realno je jako niska) i onim što moja deca nauče i naravno vaspitačima. Nebuloze našeg gradonačelnika me još više šokiraju: 150€ po detetu( koliko on beše ima dece u vrtiću?). Svedok sam da je puno roditelja koji su prilično imućni a bukvalno namontiraju( falsifikuju) papire koje predaju prilikom upisa pa plaćaju kao i mi srednje i siromašnije stojeći roditelji. Gledam ih ujutro u besnim kolima, džipovima kako kasne kada dovode dete, još izgužvani od spavanja i kako se vaspitačica muči sa njima kada pokuša da im objasni da moraju redovno da uplaćuju troškove vrtića-a njih baš briga. Plaćaju tek kada dobiju opomenu pred ispis, a o drugim obavezama i da ne govorim. A to što vaspitači prikupljaju neki dinar za bojice, papir itd i to smo mi sami roditelji doneli odluku na roditeljskom savetu i to nije obavezno nego samo ko želi. A sobzirom na cenu koju mi roditelji plaćamo za celodnevni boravak za mesec dana to što još nešto dokupimo je smešno a i pravedno. Kada bi se vrtići naplaćivali kao što naplaćuju privatni vrtići( ekonomsku cenu u koju i je uračunato i bojice i papir i sve ostalo što je jednom malom detetu potrebno) onda bi valjda svi bili zadovoljni i tada bi vam rekla da ste u pravu jer ste platili realnu ekonomsku cenu pa za te pare treba i da tražite sve što mislite da vam pripada. Tako g Petre bes usmerite na drugu stranu a to su naši vajni političari u gradu koji gledaju samo svoje džepove i drugo ih ne dotiče. Dece se sete u predizbornim kampanjama.
  • @ Anonimus - 1

    22.06.2011 06:52
    Ovakve Andersenove bajke mozes da pricas samo onima koji nikada nisu makli iz ove drzave a kamoli da su nekad ziveli negde preko.
  • Petar

    22.06.2011 06:27
    Ceo koncept....
    ....RD je da se roditeljima otmu pare. Počev od upisa, gde vaspitačice imaju diskreciono pravo da prime više dece u grupu nego što je pravilnikom propisano. Potom od prvog časa kada su od nas roditelja tražili da skupimo pare da kupimo deci TV i DVD player, jer, bože moj, deca vole da gledaju crtane. Barem jedan CD sa edukativnim sadržajem da imaju ne bih ni reč o ovome napisao, ali nemaju, pa sam morao i ovo da stavim! Ne drže im časove fizičkog vaspitanja (mada imaju salu) nego im umesto toga pokazuju korektivne vežbe u toku pre podneva koje naplaćuju (800 dinara po detetu), s tim da deca čiji roditelji nemaju para sede sa strane kao da su šugava i posmatraju svoje vršnjake kako rade i kako ih hvale "vaspitačice". Uspeli su da uvale (ne znam kako) i engleski jezik u prepodnevni termin, pa umesto da se deca igraju i uče (za to služe "vaspitačice") ona se opet dele na decu čiji roditelji plaćaju i na one druge, mada ovde "vaspitačice" ne kupe sv kajmak već ga dele sa "profesoricom" engleskog. Dubokao sam ubeđen da jedan deo para stigne i do čuvenog "gospodine" Samardžića.
    P.S.O reketiranju dece prilikom odlaska na ekskurzije nekom drugom prilikom, kao i o reketu prilikom prijema novih zaposlenih. Staviću samo cenovnik za buduće zainteresovane:
    -vaspitačice 3000-5000 €
    -servirke i radnice u upravi 500-1000 €
    -čistačice mogu i za flašu dobre rakije
  • sosa

    22.06.2011 06:24
    Rodni, možeš komotno da zaboraviš na tu igranku. Kada je KUM video proračune i predviđeno povećanje materijalnih troškova koje bi pratilo vašu ideju, mal se nije onesvestio...davali mu ladne vode...A vi se sad igrate, ispitujete puls građana, čisto da ispadne kako nešto radite i reformišete...Ko vas ne zna skupo bi vas platio!
  • upućena

    22.06.2011 00:09
    ma nemoj
    Ja zaista ne znam i čemu pričaju ovi iz DS. Malo li je nezaposlenih na birou, hoćete opet da stvorite haos. Alo, okajte se slobodnog tržišta, Amerika je pukla, neoliberalni kapitalizam je na izdisaju. Umesto da organizujete dve smene vrtića i tako ukinete liste čekanja, vi hoćete da svorite još veći haos. Grad ne mora da regresira boravak dece bogataša! Bogatima naplatite punu cenu, ili 80 odsto, tako je bilo kada je Novaković bio na vlasti. Šta kažete, jeftinije da se po detetu da 150 evra!!! Ali ko normalan to radi. Jeste li to videli u Evropskoj uniji? Malo li je praznih fabričkih hala, trebaju nam prazni vrtići! Alo, saberite se i izbacite sataniste iz Gradskog odbora DS.
  • 21.06.2011 21:27
    1
    Zaboravih reci, da vaspitace-njihov rad sa decom u zabavistu dobijaju mesecnu nadoknadu-platu od strane opstine tj placaju se iz gradske kase,
    selo od 1700 stanovnika ima dve kategorije zabavista
    prva kategorija poput celodnevnog boravka s tim sto su deca obavezno do 14h, a od 14h do 17h nije obavezno/ i to se placa, s tim sto ima i beneficiranog placanja
    i kao sto rekoh BESPLATNO za decu koja su od 9h do 12h drzava FR juzni deo

    Zasto napomminjen koji deo je FR,
    zato sto je to drzava podeljena na regije
    i svaka regija u okviru osnovnog zakona formira svoje zakone u zavisnosti od razvijenosti tog regiona,odnosno od sopstvenog zaradjenih novaca, te su i primanja takva, socijalna politika itd, naravno POSTUJU se OSNOVNI ZAKONSKI OKVIRI,i u sklopu njih imaju svoje interne zakone
  • malena

    21.06.2011 21:24
    dokle vise
    pogledajte samo u kotorskoj ulici na telepu broj 37 /ako nisam pogre.broj/ kakvu je kucu /dvorac/za par meseci izidao gos.samardzic i sve ce vam biti jasno.ispitajte da li od lic.dohodka direktora moze tako nesto da se napravi,a jadni roditelji neka placaju.
  • 21.06.2011 21:12
    Ma ukini vrtiće, šta će ti to, (valjda) imaš ličnu kartu-znači prerastao si vrtić,šteta para koje se troše na malu decu.
  • Maki021

    21.06.2011 18:42
    @anonimus
    Ne razumem koji deo mog komentara Vas je toliko uvredio osim ako niste od onih koji imaju direktne koristi (da ne kažem finansijske) od ovakve situacije u RD?
    Imam dvoje dece, jedno prelazi iz jaslica u vrtić, a drugo na jesen kreće u jaslice. Isto tako imam i prijateljicu čije je dete u privatnom vrtiću pa mogu da izvršim detaljno poređenje te dve ustanove, pri čemu svi plusevi idu u korist privatnog vrtića.
  • Danko

    21.06.2011 17:58
    haha-reforma
    A jel reforma podrazumeva i to da nece vise biti korupcije? Ili da ce bar traziti manje para kad zaposljavaju? Par hiljada evra je stvarno mnogo na ovu krizu...
  • anonimus

    21.06.2011 16:50
    Makiju021
    Daj molim te nelupetaj, sigurno nemaš male dece,ako uopšte i iomaš
  • ZoranNS

    21.06.2011 16:27
    Anon Imus
    Nadam se da ne predlažeš da ostane ova situacija i eventualno 200 eu po detetu, treba da naas brani i od sebe i od drugih.
  • ZoranNS

    21.06.2011 16:24
    Dajte, nama toliko treba
    Logika "dajte nama toliko treba" je logika svih javnih preduzeća i ustanova. Oni koji daju ne daju iz svog džepa, stoga ne vode računa da li je nešto logično i rentabilno. Mi čije pare troše troškadžije bez ikakve odgovornosti, imamo pravo da znamo zašto je to tako i šta će vladajući ljudi preduzeti da se to pormeni. Nama uopšte nije utešno što je neko izračunao da se 150 eu plaća po detetu mesečno, mi bismo voleli da je neko već davno preduzeo nešto da to ne bude tako.
  • anon imus

    21.06.2011 14:41
    Rodniju
    Daj čoveče nemoj više da nas braniš. Pa da nećeš slučajno i radosno detinjstvo da privatizuješ ili možda daš u privatno partnesrstvo nekom ?
  • mjadjan

    21.06.2011 14:38
    neradnici
    Zatvorite sve vrtice i dajte svakom detetu po 150 evra. U tom slucaju bi imali za 11000 dece mesecno da placate ako govorimo o 2 milijarde dinara godisnje. Tako bi deca imala normalnu hranu, a ne iz robnih rezervi, roditelji ne bi skupljali pare za tepihe, klime i igracke. Jedino sto bi 2000 zaposlenih ostalo pez posla, ali trziste govori da taj posao moze da obavi znatno manje ljudi, a bogami i znaaaaaaaatno kvalitetnije
  • 21.06.2011 14:29
    1
    Da li je kojim slucajem gradonacelnik se malo raspitao po svetu kakva je organizacija ovakvih ustanova kod njih npr. u EU
    Znam sigurno da zabavista su drugacija i bolje funkcionisu nego kod nas
    postoje zabavista koja su celodnevna-za svu decu bez obzira da li roditelji rade ili ne rade,
    postoje zabavista gde roditelji decu odvoze i to od 09 - 12h i NE PLACAJU SE sa sa decom u takvoj formi zabavista VASPITACI mnogo vise rade nego sto vaspitaci rade sa decom kod nas i JOS SE PLACA
    O raznovrsnoj hrani koju deca dobijaju da i ne pricam
    jelovnik se svakoga ponedeljka istakne na ulaznim vratima da svaki roditelj moze procitati, i odnosi se za decu koja su vecinski deo dana u zabavistu...
    govorim o FR /juzni deo/
  • archibald

    21.06.2011 14:10
    clan DS-a
    Skupa su mu deca?! Fali para za novu zgradu DS u Novom Sadu?!
    treba da ga/ih je sramota!!
  • Maki021

    21.06.2011 14:01
    Apsolutna istina, po prvi put se slažem sa ovim gradonačelnikom. Cena koja se plaća RD-u je 150 EUR mesečno za svako dete, a ne 30 kako neki tvrde. Za 150 EUR se može platiti i više nego solidan privatni vrtić (sa mnogo kvalitetnijom uslugom i hranom od RD), a ako se zna da, logikom ekonomije obima, više dece smanjuje fiksne i ukupne troškove, jasno je da u ovoj ustanovi neko debelo krade. Pri tome ne mislim i na reketiranje potencijalnih vaspitača za prijem na radna mesta. Idealno bi bilo da grad izda vaučere svim roditeljima predškolske dece putem kojih bi se plaćali vrtići po njihovom izboru. Čak i da je cena viša nego sada (osim za socijalne kategorije gde bi morale biti oštre provere), sigurna sam da se niko ne bi bunio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna